>

Δράσεις Και Δραστηριότητες

Παρακάτω θα βρείτε σειρά ανακοινώσεων, καλεσμάτων και εκδηλώσεων-συναυλιών του Ωδείου μας

Recital Μουσικής Δωματίου (Παύλος Μεταξάς - Αλεξάνδρα Τοπουζίδου)

    Ο Παύλος Μεταξάς γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1980, ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 7 ετών. Το 2001 πήρε το πτυχίο στο βιολί από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Ν. Αρχοντή) με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και το 2004 πήρε δίπλωμα βιόλας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Χ. Σειρά) με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο.

    Τον ίδιο χρόνο πήρε μέρος στο διαγωνισμό ‘‘Ταλέντα-Βραβεία Φίλωνα’’ και έλαβε το Α΄ Βραβείο.

    Κατέχει τα διπλώματα βιόλας (Diplom Kuenstlerische Ausbildung)(2007) και (Diplom Solistische Ausbildung)(2010) από την Κρατική Ανωτάτη Μουσική Σχολή του Trossingen στη Γερμανία (τάξη βιόλας prof. James Creitz).

    Διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου το 2003. Από τον Σεπτέμβριο του 2001 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ έχει λάβει μέρος σε master classes και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί ως σολίστας με την Villingen-Schwenningen Sinfonieorcher, την St. Laurentius Orchester Krauchenwiess και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

    Η Αλεξάνδρα Τοπουζίδου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών στο Πειραματικό Ωδείο της Ακαδημίας της Μουσικής της Τιφλίδας (τάξη Μ. Στεφανίδου). Συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές στη Θεσσαλονίκη αποφοίτησε απο το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 2004 με δίπλωμα στο πιάνο Άριστα Παμψηφεί (τάξη Έ. Ζαχαροπούλου). Επίσης κατέχει τα πτυχία των Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονίας και Αντίστιξης με βαθμό Άριστα) από το Κ.Ω.Θ. (τάξη Κ. Τσούγκρα). 

     Το 2002 διακρίθηκε στον Διαγωνισμό του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσ/νίκης και το 2003 στον Εσωτερικό Διαγωνισμό του Κ.Ω.Θ. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνάντηση των Ωδείων της Μεσογείου στην Μπαστία της Κορσικής (Γαλλία), όπου εμφανίστηκε σε συναυλίες μουσικής δωματίου και σύμπραξε με ορχήστρα. 

    Διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Κ. Ματσίγκου και στη Σχολή Μουσικής και Χορού “Χορωδείο’’. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχές σε master classes και εμφανίσεις σε συναυλίες ως σολίστ, σε σύνολα μουσικής δωματίου, με ορχήστρα και μπάντα σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

     Είναι κάτοχος πτυχίου από το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

    Το ντούο συνεργάζεται από το 2002. Σκοπός της κοινής καλλιτεχνικής αναζήτησης αποτελεί η ερμηνεία και παρουσίαση ρεπερτορίου υψηλής συνθετικής και ιστορικής αξίας για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων.

Κριτική

    Το ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με τους Παύλο Μεταξά στη βιόλα και της Αλεξάνδρας Τοπουζίδου στο πιάνο έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ. Το πρόγραμμα άνοιξε με την Ελεγεία του A. Glazunov, έργο χαρακτηριστικής λυρικότητας του ρωσικού ρομαντισμού. Ακολούθησε η τετραμερής σονάτα σε φα ελάσσονα του J. Brahms, ένα από τα τελευταία και ωριμότερα έργα του μεγάλου αυτού γερμανού συνθέτη. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε έργα συνθετών του εικοστού αιώνα, ξεκινώντας με το Lachrymae του B.Britten, έργο βασισμένο σε ένα αγγλικό τραγούδι του τέλους του 16ου αιώνα. Το ρεσιτάλ έκλεισε με το Oblivion και το Adios Nonino, δύο έργα του αργεντινού συνθέτη A. Piazzolla. Λόγω της θερμής αποδοχής του κοινού ακούστηκε για encore η Σερενάτα του F. Schubert.

Image
Image
Copyright © 2021 Tanidis | IT Educational & Corporate IT Solutions

Search