>

ΣΧΟΛΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΩΔΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΩΔΙΑΣ

Κλασικό Τραγούδι - Όπερα


     Όρος που προσδιορίζει ένα μουσικό ύφος όπου κυριαρχεί μια μόνο μελωδική γραμμή σε αντίθεση με την πολυφωνία.  Στην ελληνική τραγωδία έδειχνε το τραγούδι ενός μόνο σολίστ, σε αντιδιαστολή με το τραγούδι που λέει ο χορός.  Αργότερα, λόγω ακριβώς του εκφραστικού χαρακτήρα του σόλο τραγουδιού σε αντιπαράθεση με το χορωδιακό τραγούδι που είναι πιο ανώνυμο - ο όρος αυτός σήμαινε ένα είδος πολύ εκφραστικού τραγουδιού, συνήθως θρηνητικού ή επικήδειου που ταίριαζε είτε στη μουσική, είτε στην ποίηση.

     Ο όρος μονωδία επανεμφανίστηκε στη ιταλική αναγέννηση, η οποία τον ερμήνευσε, σαν μουσική όπου κυριαρχεί μια μόνο μελωδική γραμμή, με ή χωρίς ακομπανιαμέντα, έννοια, που ισχύει μέχρι τώρα & εφαρμόζεται σε μια μεγάλη κατηγορία μουσικών στυλ: στα στυλ της κλασικής αρχαιότητας, του χριστιανικού λειτουργικού άσματος, στα μη πολυφωνικά του Μεσαίωνα (μελωδίες τροβαδούρων, Minnesanger,cantigas κλπ.), & σε όλο το ευρωπαϊκό & εξευρωπαϊκό φολκλόρ.

    Η μονωδία καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη & κατά την πολυφωνική περίοδο, αλλά από τα μέσα του 16ου αιώνα δέχθηκε πολλές επικρίσεις των αντιμεταρρυθμιστών, όπου στο ξεκίνημα του νέου αιώνα εμφανίζεται μ’ ένα αφηγηματικό στυλ, αποκρυσταλλώνοντας έτσι την μορφή της, δηλαδή της μονωδίας που δεχόταν την βοήθεια μιας δεύτερης φωνής με ρυθμική & τονική λειτουργία χάρις στις προσπάθειες των μουσικών της art nova & αργότερα των Φλωρεντιανών μεταρρυθμιστών της καμεράτα και των Ρωμαίων.

Πρόγραμμα Πτυχιακών και Διπλωματικών Σπουδών

    Οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται είναι αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.). Το Δίπλωμα είναι ανώτερο από το Πτυχίο. Για την λήψη τους απαιτείται εξέταση ενώπιον πενταμελούς επιτροπής και ενός εκπροσώπου του Υπουργείου.

    Η διδαχθείσα ύλη που πρέπει να παρακολουθήσει ο σπουδαστής, ορίζονται από το άρθρο 4 του Ν.Δ 1442/1942 «περί οργάνωσης και λειτουργίας των Ωδείων» και τα επίπεδα είναι:

 1. Προκαταρκτική
 2. Κατωτέρα
 3. Μέση
 4. Ανωτέρα

Παράλληλα υποχρεούται να παρακολουθήσει τα εξής μαθήματα:

Θεωρία Μουσικής.

 1. Solfège-Dictée.
 2. Αρμονία.
 3. Ιστορία Μουσική.
 4. Πιάνο.
 5. Χορωδία.

Στην Ανωτέρα.

 1. Εκ πρώτης όψεως ανάγνωση.
 2. Προφορά Ξένων Κειμένων.
 3. Μελοδραματική.
 4. Πρακτικό διδασκαλείο.

    Τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΩΔΙΑΣ γίνονται ατομικά 1 φορά την εβδομάδα. Η σχολική χρονιά διαρκεί εννέα (10) μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούνιο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται δωρεάν:

 • +1 ομαδικό μάθημα τον μήνα με τον υπεύθυνο του τμήματος.
 • Συμμετοχή στο τμήμα Θεωρίας. 1 φορά την εβδομάδα 45'.
 • Συμμετοχή στην χορωδία. 1 φορά την εβδομάδα 45'.
 • Συμμετοχή στα σύνολα. 1 φορά την εβδομάδα 60'.

 

 

Γνωρίστε τον Δάσκαλό μας

Χαρούλα Μπαλωτή

Χαρούλα Μπαλωτή

Καθηγήτρια Μονωδία
Image
Copyright © 2021 Tanidis | IT Educational & Corporate IT Solutions

Search